Vad är Plate for Plate?

Från och med januari 2016 övergår vårt biståndsprojekt i Kenya till att heta Plate for Plate. Det betyder tallrik för tallrik, och innebär att du för varje portion middagsmat du köper ifrån Linas, kan lägga till två kronor så att ett skolbarn i Kenya får lunch. (Om du till exempel har en 3 dagars kasse för 4 personer ger du 24 kronor till skolbarnen.)

Vi har tillsammans med biståndsorganisationen International Aid Services hjälpt fattiga familjer i Kenya med matkassar ända sedan 2010. Visionen om att servera skolluncher föddes då vi följde med några av barnen i dessa familjer till skolan. Där träffade vi hundratals barn som led av näringsbrist och inte orkade lära och leka eftersom de inte fick någon lunch.

De familjer som tidigare fått vår hjälp har alla varit organiserade i så kallade självhjälpsgrupper där man under tiden man fått våra kassar har sparat för att kunna investera i något som gör livet bättre på sikt. En bit mark eller en liten affärsverksamhet. För att inte skapa ett onödigt beroende har vi begränsat vår hjälp till varje familj till 18 månader. När vi började drömma om att hjälpa skolbarn var det självklart att fullfölja vårt löfte till de familjer som var mitt i sin period av hjälp ifrån oss.  Men i takt med att detta projekt fasades ut, kunde vi under 2015 också starta upp luncher på några skolor i Tharaka, Kenya. Vid slutet av 2015 serverade vi lunch på sex skolor och 1 845 barn fick äta sig mätta.